17,6 millioner til forskningsprojekt i Qaanaaq

Naturinstituttet med i banebrydende forskningsprojekt om at styrke bæredygtig energianvendelse i Qaanaaq

14.11.19

Den prestigefulde National Science Foundation har netop valgt at støtte et projekt i Qaanaaq med hvad der svarer til 17,6 millioner kroner over en periode på fire år.

Lene Kielsen Holm er forsker og projektleder på Naturinstituttets klimaforskningscenter, og hun har i flere omgange samarbejdet med Dartmouth-forskerne i Qaanaaq, senest i sommeren 2019.

Som man kan se mere om på videoen nedenfor, skal Dartmouth og Naturinstituttet følge Qaanaaq-indbyggernes overgang til mere vedvarende energi og en bæredygtig fremtid. Qaanaaq er et sted, der i højere grad end resten af landet ser virkningerne af klimakrisen, da samfundet er meget afhængig af fangst og ændringer i havisen. Samtidig er der i byen et ønske om at mindske sin store afhængighed af diesel og fossile brændstoffer.

Et produkt af samarbejdet skal være bæredygtige teknologiske løsninger, der også vil komme til gavn andre steder i verden end i Qaanaaq.

Millionstøtten er en del af National Science Foundations "10 Big Ideas", som arbejder efter den præ-mis, at biologiske, fysiske, kemiske og sociale ændringer i Arktis grundlæggende vil ændre klima, vejr og økosystemer globalt, og det vil få en stor indvirkning på verdens økonomi og sikkerhed.

Se film om projektet her:

Dartmouth Engineering Sustainability in Greenland

Læs yderligere om emnet her:

Dartmouth Engineers Partner with Arctic Residents To Bolster Resilience and Sustainability

For yderligere oplysninger, kontakt:

Lene Kielsen Holm, forsker og projektleder, +299 36 12 18, leho@remove-this.natur.gl

<- Tilbage

Hunter Snyder, Joshua Elliot, Lene Kielsen Holm og Mary Albert i Qaanaaq, juni 2019.

Mary Albert, Savfak Kivioq og Lene Kielsen Holm.

Qaanaaq sommer 2019.