Råd for tilflyttere

Udsigt fra Naturinstituttet mod vest, med Ilimmarfik i forgrunden, Akia/Nordlandet i baggrunden Foto: Lars Maltha Rasmussen.
Udsigt fra GN mod vest, med Ilimarfik i forgrunden, Nordlandet i baggrunde. Foto: Lars Maltha Rasmussen.

Råd og vejledning for tilflyttere til Nuuk

Har du planer om at flytte til Nuuk for at arbejde ved Grønlands Naturinstitut, kan der være mange praktiske spørgsmål at tage stilling til. Vi har samlet forskellige praktiske oplysninger, som formentlig vil give dig svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål.

Generelt

Flyvetid fra Kastrup
Det tager ca. 4 timer at flyve fra Kastrup til Kangerlussuaq. Herefter er der en flyvetid på ca. 1 time til Nuuk. Det er dog ikke sjældent at der forekommer forsinkelser. Alternativt findes ruter via Island.

Nuuk
Der bor ca. 56.000 mennesker i Grønland, heraf er ca. 6.000 danskere. Nuuk, der er Grønlands hovedstad, har ca. 15.500 indbyggere. Nuuk ligger på Grønlands vestkyst og er en såkaldt åbentvandsby, hvilket vil sige, at der kan sejles til byen året rundt. Der eksisterer ikke veje eller jernbaner mellem byerne. Nuuk ligger syd for polarcirklen; men der er alligevel lyst døgnet rundt om sommeren og ca. 5-6 timer om vinteren. 

Kørekort
Personer med dansk kørekort kan på politistationen i Nuuk få et grønlandsk kørekort. Det kræver grønlandsk kørekort at køre bil. Det danske kørekort kan af turister benyttes i max. 2 måneder.

Transport
Der findes gode offentlige transportmidler (Nuuk bus) i Nuuk. Desuden er det relativt billigt at køre i taxa. I øvrigt er afstandene i Nuuk ikke større, end at mange foretrækker at cykle eller spadsere.

Grønlandske websider
www.nanoq.gl  Selvstyrets officielle hjemmeside

www.sermersooq.gl Nuuk kommunes hjemmeside med praktisk information om Nuuk, samt de kommunale ydelser og betingelser herfor.

www.sermitsiaq.ag  Internetudgaven af avisen Sermitsiaq.AG. Opdateres flere gange dagligt.

www.knr.gl  Den nationale Grønlandske TV-kanal med daglige nyheder.

www.nuuktv.gl  Lokal Nuuk TV med daglige nyhedsudsendelser, musik og temaudsendelser og foredrag.

www.tele.gl  Det grønlandske teleselskab, hvor der kan læses betingelser for telefon og internet.

www.asg.gl  Akademikernes Sammenslutning i Grønland. Information om overenskomstaftaler og andet information for nyansatte, uanset overenskomst.

www.nextjobgreenland.com Jobportal, som indeholder en række personlige beretninger fra livet i Grønland.

www.greenland.com Information om Grønland som helhed. Har også svar på forskellige praktiske spørgsmål i forbindelse med kortere eller længere ophold.

Skat
Som bosat i Grønland er man skattepligtig efter de grønlandske regler. Før bosættelse i Grønland bør man undersøge skattereglerne grundigt og fx ansøge om fritagelse for dansk skattetræk m.m. Kontakt evt. Grønlands Repræsentation i København for supplerende information.

Bolig
Hvis du ikke får stillet en bolig til rådighed i forbindelse med din ansættelse, kan du finde vejledning om fx lejeboliger hos Boligselskabet Ini a/s eller Boligselskabet Iserit a/s

Du kan også finde lejeboliger via ejendomsmæglere i Nuuk:
Grønlands Ejendomskontor 
Ejendomskontoret Igdlo

Folkeregister og bopælsattest
Senest 5 dage efter din ankomst til Nuuk, skal du tilmeldes folkeregisteret på kommunekontoret i Nuuk Kommune. Ved samme lejlighed skal du bede om at få udstedt en bopælsattest. Bopælsattesten anvendes ifm skatteforhold og ved rejser i nordiske lande, hvor den gælder som sygesikringskort.

Institutioner

Skoler
Der er 5 folkeskoler i Nuuk og Nuussuaq, en privatskole, et gymnasium, en handelsskole samt flere andre uddannelsesinstitutioner. Efter skoletid eksisterer der børnepasningsordning for børn i de mindre klasser. Grønlandsk er hovedsproget i undervisningen i folkeskolerne. Vejledning om skole og fritid kan findes på Kommuneqarfik Sermersooq (Nuuk Kommune).

Børnepasning
Der er vuggestuer og børnehaver, men der må påregnes ca. 1 - 2 års ventetid for en plads. Alternativ pasning af mindre børn er privat dagpleje, hvilket koster ca. 100-150 kr. pr. dag pr. barn, eller 2.500 – 3.000 på måned. Mere information børnepasning kan findes på følgende link til Nuuk Kommune: www.sermersooq.gl/Bornepasning.aspx

Bibliotek
Grønlands Landsbibliotek, herunder børnebibliotek, er placeret i Nuuk med et godt udvalg af både fag- og skønlitteratur. Der er opstillet et antal computere, hvor man kan tjekke e-mails osv.

Bank
Der findes 2 banker i Nuuk, GrønlandsBanken og BankNordik. Dog har sidstnævnte ingen kassefunktion. Der findes hæveautomater i begge banker i Nuuk, og Dankort og Visakort kan bruges i alle butikker og lignende.

Hospital
Dronning Ingrids Hospital (SANA), der er landshospital, er placeret i Nuuk. Der er en lægeklinik, hvortil henvendelse skal ske i tilfælde af sygdom. (Sin egen læge, som man kender det i Danmark, eksisterer ikke). Du kan finde vejledning på hospitalets hjemmeside. I Grønland bruges heller ikke sygesikringskort.

Tandlæge
Der er tandplejeordning for børn og unge, samt voksen-behandling efter akut behov.  Der er ingen udgifter i forbindelse med læge/tandlægehjælp. Der findes også en privat tandlægeklinik.

Fritid & Fornøjelser

Aviser
Der udkommer 2 dobbeltsprogede aviser ugentligt. AG om onsdagen og Sermitsiaq om fredagen. Der er også en online version ag-sermitsiaq. NuukUgeavis husomdeles gratis hver onsdag.

I Nuuk kan man købe dagfriske danske aviser i Brugsen, Pisiffik og Kamik etc. Post Greenland har en service med Print on demand, hvor der kan indgås en aftale om fx at få leveret en dagfrisk printet nordisk eller anden udenlandsk avis og få tilsendt til ens adresse dagligt over en periode. Man skal henvende sig i posthuset for at høre om muligheder.

Kultur
Katuaq, Grønlands kulturhus er centralt placeret i Nuuk. Katuaq afholder arrangementer af forskellig kulturel karakter med grønlandske og udenlandske kunstnere, udstillinger, koncerter, teaterforestillinger m.v. I kulturhuset findes også biograf, der viser de nyeste film, samt en café hvor der bl.a. serveres brunch i weekender.

Sportsaktiviteter
Der er flere haller i Nuuk og Nuussuaq, hvor klubber spiller badminton, fodbold, håndbold, volleyball, karate etc.  Der er motionscenter, hvor der kan dyrkes aerobics, styrketræning m.v. Der er skilift til børn og voksne. Skiliftens hjemmeside opdateres dagligt med informationer om åbningstid, temperatur o.a. Der bliver også lavet langrendsløjper på 5, 10 og 15 km. Man kan tilmelde sig skiskole med undervisning både i langrend og alpint. Jagt, fiskeri og vandretur i fjeldet er populært i sæsonen. Der eksisterer en golfklub i Nuuk med en 9 hullers bane. Der er en smuk svømmehal, Malik, der har vundet en international arkitekturpris.

Telefon
Det er noget dyrere at ringe i Grønland end i Danmark.

Internet
Internet er betydelig dyrere i Grønland end i Danmark, og fastpris (flat rate) abonnement med ubegrænset forbrug findes ikke. Man betaler i stedet efter forbrug.

Forretninger
I forhold til byens størrelse er der et godt udvalg af forretninger. Fødevarer kan købes i Brugsen og Pisiffik samt en række private butikker, og udbuddet svarer til et almindeligt stort dansk supermarked. Øvrige varer findes i rimeligt omfang, både hvad angår elektronik, tøj, og lignende.

Rejser
Man kan naturligvis rejse og besøge venner og familie i andre byer i Grønland, men da der kun kan benyttes fly eller skib er udgiften forholdsvis høj. En tur/retur billet fra Nuuk til Danmark koster cirka 8.000 afhængig af sæsonen og billettypen.

Prisniveau
Prisniveauet er lidt højere i Grønland, og dagligvarer er lidt dyrere end i Danmark.

Restauranter
Der er forskellige slags restauranter i Nuuk, og de varierer i pris, sortiment og kvalitet, lige fra pizza og lignende til gourmetmad.  

Opdateret 22.10.2015